S.Z.R. Obućar Djole


Poštovani prijatelji i moji sadašnji i budući klijenti ovom malom prezentacijom hteo sam da vas malo bliže upoznam sa mnom, kao majstorom i mojom zanatskom delatnošću koju obavljam.

Moj prvi susret sa ovim lepim i kreativnim zanatom (koji nažalost odumire) počeo je još davne 1983. god. u ortopedskom preduzeću "Rudo", gde sam još kao "klinac" počeo da stičem prva znanja o obućarstvu. Imao sam sreću a i privilegiju što su me obućarstvu podučavali stari i prekaljeni majstori koji su svoje znanje sticali još od starijih predratnih majstora kraljevine Jugoslavije.

Moja velika prednost bila je i ta što se obuća (ortopedska i klasična) izradjivala ručno, tako da sam pored standardne izrade obuće naučio i davno zaboravljene tehnike kao što su: kaliformija, ram šivena i kovana obuća sa drvenim ekserima.

U izradi obuće prošao sam sve faze: od modelarstva, krojenja, herikteraja, podmeravanja kalupa, kompletne pedne (izrada donjih delova obuće) pa sve do finiširanja obuće.

Uz izradu obuće radio sam i popravku obuće sobzirom da je većina majstora imala svoje privatne radnje i tako sticala dodatne prihode, 1993. god. i ja sam otovrio svoju privatnu obućarsku radnju "Djole". Ne napuštajući svoju matičtnu firmu "Rudo" obućarsku delatnost sam obavljao iz radnog odnosa sve do 2009.god. kada sam se potpuno osamostalio. U tom periodu sam ovim zanatom obučio i brata Predraga koji se takodje bavi ovim zanatom i poslom.

Video snimak iz naše radnje za vreme rada: